Adaptacja pokoju na poddaszu

Adaptacja pokoju na poddaszu

Prezentujemy Wam naszą realizację zabudowy poddasza. Zlecenie realizowane przez Salon EWRO Meble w Rawiczu obejmowało wykonanie projektu, stworzenie mebli oraz ich finalny montaż. Głównymi założeniami było maksymalne wykorzystanie miejsca, ergonomia, funkcjonalność i prostota formy. Efekt końcowy jest widoczny na poniższych zdjęciach. Co wyróżnia ten projekt? Szereg pomysłowych rozwiązań, dopracowanych w najmniejszych szczegółach. Na początek pragniemy zwrócić uwagę na dwie pojemne szafy – jeżeli chodzi o poprawne nazewnictwo, to chyba jednak bardziej szuflady – w systemie Cargo wpasowane w skos. Wyższa z drążkiem na wieszaki, a druga, niższa z systemem półek. Po lewej stronie umieściliśmy komodę z trzema pojemnymi szufladami pracującymi w bezuchwytowym systemie TIP-ON.

Kolejny skos zabudowaliśmy niską komodą łączącą się z łóżkiem zawierającym w sobie pojemnik na pościel. Komoda zawiera kilka otwartych półek (także skośnych) i szuflad pracujących również w systemie bezuchwytowym. Łóżko takze zostało przez nas zaprojektowane i wykonane, ponieważ trudno było znaleźć gotowy mebel pasujący do jednolitej stylizacji zastosowanej w pokoju.

Na najwyższej ścianie zbudowaliśmy bardzo funkcjonalny i pojemny regał na książki. Obok klasycznych otwartych półek zmieściliśmy w nim elementy szafki nocnej, kilka szuflad. Kilka półek oświetlonych LED-ami zostało schowanych za drzwiami z lustrem. Samo lustro też zostało doświetlone lampami LED-owymi umieszczonymi wzdłuż jego dłuższych krawędzi celem osiągnięcia efektu bezcieniowego i poprawienia komfortu przeglądania. Szczyt wpasowany został w skosy stropu.

Ostatnią ścianę zabudowaliśmy szafą ubraniową również oświetloną lampami LED-owymi oraz niską komodą. Bezuchwytowe szuflady o różnej wysokości i szerokości umożliwiają optymalne ich wykorzystanie – ich rozmiary zostały ściśle określone przez zleceniodawcę, naszym zadaniem było ich rozmieszczenie w bryle.

“Wisienką na torcie” jest jednak zintegrowane z komodą biurko. Dzięki prowadnicy wmontowanej w górny wieniec komody i kółkom pod nóżkami biurko można wysunąć bliżej środka pokoju celem wygodniejszej pracy, a po jej skończeniu przesunąć z powrotem pod skos zyskując sporo powierzchni użytkowej.

Wszystkie te elementy sprawiają, że pokój pomimo niewielkiej powierzchni zawiera wszystkie niezbędne nastolatkowi elementy pozostając jednak ciągle bardzo otwartym i jasnym pomieszczeniem. Maksymalnie wykorzystane zostały fragmenty skosów poddasza będące zmorą projektantów i użytkowników z racji niewykorzystanych przestrzeni. Całość dopełniają elementy instalacji elektrycznej również wbudowane w bryły mebli – na przykład kombibox z gniazdami USB ułatwiającymi ładowanie sprzętu.

Elementy aranżacji wnętrza zaprojektowane w jednolitej stylistyce i kolorystyce dają wrażenie bardzo przytulnego, funkcjonalnego pokoju w którym przyjemnie się przebywa, pracuje i relaksuje. A nas cała realizacja napawa dumą, że podołaliśmy zadaniu i w ciągu 2 miesięcy oddaliśmy meble dopieszczone w najdrobniejszych szczegółach. Duma jest tym większa, że przenikały się oczekiwania klientów (na przykład dotyczące wymiarów półek i szuflad) z naszymi propozycjami opakowania tych potrzeb w funkcjonalne rozwiązania.